crkva zvona buka  
17. rujna 2005.
 Otvoreno 
16.09.2005 16:12
CRKVENA ZVONA Župnik u Viru optužio Tončija Matešića da je antikrist jer da želi zabraniti zvonjavu
Dong!... i tako 12 puta
Autor Duško Tadić
Dong! Dong! i tako 12 puta svake ponoći zvoni zvono crkve sv. Jurja na Viru. I budi sve građane koji imaju kuće u blizini crkve. Dječica u kolijevkama bude se i počnu plakati, a ako čvrsto spavaju, stresu se sa svakim udarcem zvona. Veća djeca se pak bude prestrašena, a eventualni turisti ne mogu shvatiti zašto zvoni zvono. Nakon pola sata opet se čuje sa zvonika: Dong! - satni mehanizam crkve označava da je prošlo pola sata. U jedan sat poslije ponoći iznova dong! Pa u pola dva... U jeku turističke sezone možda bi gosti Vira malo dulje spavali, no zvonik neumorno označava vrijeme: šest puta dong! Ni najuporniji spavači ne mogu prečuti zvonjavu u 8 sati. Pa se umorni i neispavani pitaju zašto je potrebno da se zvono tako glasno oglašava svakih pola sata i budi ih tijekom cijele noći.

Tresu se stakla
Pita se to i Tonči Matešić, umirovljenik koji je još 1976. sagradio kuću udaljenu samo 40 metara od crkve u Viru.
- Satni mehanizam u zvonik crkve ugrađen je 2002. godine i od tada neprestano označava koliko je sati. I to zvoni veliko zvono, isto ono koje poziva vjernike na misu. Od te zvonjave nama se tresu sva stakla na kući, buka je nemoguća i čovjek se jednostavno ne može odmoriti. Jednom sam imao goste iz Švicarske koji nisu mogli izdržati zvonjavu i potražili su drugi smještaj u kojem su imali mira. Zašto je potrebno u današnje vrijeme, kada u svakoj kući postoji sat, noću zvoniti i označavati vrijeme i to zvukom jaka zvona?
Naš čitatelj sa suprugom živi u Njemačkoj i kućom na Viru koristi se samo ljeti. I baš u vrijeme kad se želi malo opustiti, danonoćna crkvena zvonjava njegovoj obitelji ne da mira.
- Pokušao sam razgovarati sa župnikom u Viru don Stjepanom Vinkom, no nisam naišao na razumijevanje. Da se razumijemo, nemam ništa protiv da se zvonik oglašava pri svakom pozivanju na misu, da zvoni na blagdane i da zvoni otkucaje sata danju, no zašto je potrebno da zvoni noću? Stoga sam potražio savjet i skupio više od 50 potpisa sugrađana na peticiji kojom smo izrazili želju da se zvono ne oglašava noću. Peticiju smo uputili Općinskom vijeću Vira, no oni nikada nisu raspravljali o toj peticiji. Štoviše, na misi za Uskrs prošle godine don Vinko je javno upitao zašto sam ja tu gradio kuću kada mi smeta zvonjava, da zvona zvone posvuda u svijetu pa čak i u Moskvi! I još mi je poručio da zaustavim zvona katedrale u Kölnu da ne zvone! Kritizirao je i mene i moje istomišljenike s optužbom da želimo zabraniti zvonjavu crkve. Ispalo je da sam antikrist! Ma ne zanima me zabrana zvonjave naše crkve, samo želim svoj mir noću.

Nadbiskup odlučio
Tonči Matešić za pomoć se obratio odvjetničkom uredu koji je o cijelom slučaju upoznao Nadbiskupski ordinarijat u Zadru. Na temelju tog pisma, generalni vikar mons. Ivan Mustać imao je sastanak sa župnikom don Vinkom i članovima Župnog vijeća te načelnikom općine Vir i njegovim zamjenikom, a zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa upoznao se i sa Zakonom o zaštiti protiv buke. I zadarski nadbiskup u listopadu prošle godine donio je odluku: "Kucanje sata na zvoniku župne crkve u Viru ograničit će se na vrijeme od 6 do 21 sat. Noću se zvonik neće oglašavati". Svoju odluku zadarski nadbiskup mons. Prenđa dostavio je Župnom uredu sv. Jurja u Viru, našem čitatelju, općini Vir i odvjetničkom društvu.

Prerano veselje
- Kada smo dobili pismo nadbiskupa mons. Prenđe počeli smo slaviti jer smo mislili da su svi problemi riješeni, no noćna zvonjava se nastavila - razočaran je Tonči Matešić. - Očito je da se župnik don Vinko ne obazire na odluku nadbiskupa i želju stanovnika Vira kojima zvonjava noću smeta. Čak mi je u telefonskom razgovoru s mojim odvjetnikom poručio "što meni smeta zvonjava kada tako i tako živim u Njemačkoj". Stoga smo protiv župnika don Stjepana Vinka podnijeli tužbu sudu zbog kršenja Zakona o zaštiti protiv buke pa neka sud riješi ono što se uz malo dobre volje i razumijevanja može mirno i civilizirano riješiti.
16.09.2005 16:03
NADBISKUPIJA
Mons. Prenđa nema što dodati odluci
Nakon višekratnog telefonskog pozivanja Zadarske nadbiskupije dobili smo generalnog vikara mons. Ivana Mustaća i zamolili ga da zadarskom nadbiskupu mons. Ivanu Prenđi prenese naša pitanja. Zanimalo nas je zašto još zvone zvona crkve sv. Jurja u Viru unatoč odluci da se zvona neće oglašavati noću.

Htjeli smo doznati i što će nadbiskup poduzeti da se poštuje njegova odluka i hoće li župnik don Stjepan Vinko snositi kakve posljedice jer nije proveo odluku zadarskog nadbiskupa. Zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa poručio nam je da nema što dodati svojoj odluci od listopada prošle godine i da nema nikakvih dodatnih komentara.

16.09.2005 16:04
Don STJEPAN VINKO
Nadbiskup nije shvatio
Telefonom smo nazvali župnika Vira don Stjepana Vinka i predstavili se: - A o čemu bi ti pisao? - obratio se don Vinko vašem novinaru. Kada smo objasnili problem našeg čitatelja, don Vinko nam je rekao: - Zadnja se zvona oglašavaju u 20 sati i uključuju se tek ujutro i ne vidim u čemu je problem. Objasnili smo da je problem u oglašavanju satnog mehanizma i zvona noću.

- A kucanje sata, to je nešto drugo. Tada zvono ne zvoni, samo označava vrijeme. Osnovna uloga mehanizma i jest da označava vrijeme i ne vidim zašto bi to prestalo. A prestat će zvoniti kada prestanu zvoniti i zvona crkve na Trgu sv. Marka. Na naš upit zašto nije poštovao i proveo odluku zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe, čiji dopis imamo, don Vinko je odgovorio da je to krivi dopis i da otac nadbiskup nije shvatio problem pa, prema tome, dopis ne valja.

- Usto, Vir je turističko mjesto i jednoga će dana dobiti status grada, zato i treba zvono označavati vrijeme. To je za dobro Vira i njegovih građana. Što znači 50 potpisa na peticiji protiv sata? Ja ću vam naći drugih 1000 potpisa koji će podržati zvonjavu sata! - rekao je don Stjepan Vinko. 
Opširnije
 Mons. Prenđa nema što dodati odluci
 Župnik Vinko: Nadbiskup nije shvatio
Noćni stresovi
 - To su stresovi, čovjek se jednostavno uplaši kad u ponoć počne odzvanjati - tvrdi Tonči Matešić. - Pa to je selo, u ponoć je mrtva tišina, ljudi spavaju, a onda bum, počne udarati. Reći ću vam i dva primjera iz naše kuće: 15-godišnja curica zbog tih zvona nije spavala po cijele noći, a mali 4-godišnjak od šoka i straha triput je pao s kreveta. A i odraslim ljudima noću trebaju mir i tišina, a ne da se ujutro ustaju izmučeni i umorni.
Ostale vijesti
 Dong!... i tako 12 puta