buka zvono zvona zvonjava

Kome zvone zvona?

Priča iz zone sumraka

 

Susjedi iz Pakla

Obitelj blizu crkve Župe bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Malešnici, do sad mirnom i tihom dijelu Zagreba, na rubu je živaca, javlja Večernji list od 28. listopada 2006. U napisu kojeg možete pročitati na web stanici Večernjeg lista ili sa ovoga linka ničega novog: to je samo još jedna priča o beskrupuloznom nasilništvu jedne institucije - u ovom slučaju katoličke Crkve - koja se oslanja na poltronizam državne vlasti i stoga zbog svoga arketinga nekažnjeno flagrantno krši zakone. Uz pomoć akustičke naprave bukom zlostavlja susjede, a potporu u tome joj daje državni činovnik arbitrarnim tumačenjem propisa i proizvoljnim, paušalnim tvrdnjama o tome što je "prihvatljivo".

U napisu zapanjuje cinizam i bešćutnost crkvenih dužnosnika. Kancelar Zagrebačke nadbiskupije se iščuđava nad posljedicama nečega što je naprosto dio marketinške politika njegove organizacije, a ono što svatko može čuti vlastitim ušima, smatra nevjerodostojnim. Kao svaki lukav poduzetnik koji zna kako iskoristiti rupe u zakonu, on ističe razliku između zvonjave u liturgijske svrhe i otkucavanje vremena svakih 15 minuta kao jednu arhaičnu, u današnje vrijeme nepotrebnu komunalnu uslugu. "Jedna je stvar udaranje sata u zvoniku, a zvonjava je sasvim nešto drugo" kaže on i posve je u pravu. Naime, prema zakonu o zaštiti od buke Crkva ima pravo zvona koristiti u liturgijske svrhe, ali samo u razdoblu od 7 do 19 sati, što rečena crkva bahato ne poštuje. No otkucavanje točnog vremena NIJE liturgijskog karaktera i stoga predstavlja običnu buku i sredstvo zlostavljanja susjeda. "Mi smo pravna država pa neka se i u ovome slučaju postupi po zakonu" kaže Stjepan Većković, kancelar Zagrebačke nadbiskupije, znajući da je njegova organizacija iznad zakona kojima podliježe obični hrvatski puk, pa se sa pravnom državom može sprdati.

Da je tome tako, pokazao je postupak Zijada Lelića iz tvrtke Gis-prom čije uprezanje u službu nasilništva izaziva takvo gađenje da odvraća od suočavanja s njegovim tvrdnjama i tumačenjima. Naime, formulirajući oslonac za legalizaciju maltretiranja susjeda zvonjavom rečene crkve gospodin Zijad Lelić je savršeno opisao stanje i okoliš u koje se stavljaju žrtve torture deprivacijom sna i odmora. I smatra ga prihvatljivim. Dakako, on ne živi pored toga objekta ...

Zvona kojima službenici spomenute bogomolje zlostavljaju susjede urešena su grbom države čije se građane njima zlostavlja uskraćivanjem ustavom i zakonima zajamčenih prava na odmor i san. Štoviše, obod zvona resi natpis iz kojeg se vidi da ih je zlostavljaču darovala Vlada te države "na čijem je čelu dr Ivo Sanader". Polazeći od prepostavke da 30.000 eura koliko zvona stoje članovi Vlade nisu odvojili od svojih plaća, razumno je zaključiti da su ih platili svi građani RH pa i zlostavljani susjedi.

Pod tako visokim pokroviteljstvom zlostavljači se mogu oslanjati i pozivati na pravnu državu. Znaju da će se pokrovitelji upeti da se u duhu maksime Josipa Broza Tita nitko iz državne uprave ne odvaži pridržavati zakona kao pijan plota. Crkvi će biti dopušteno da i dalje krši zakone, a zlostavljanim građanima ostaje da prema receptu onog splitskog župnika piju tablete.

Instrumenti nasiljaInstrument nasilja

Buka zvonaU novom centru Karlovca, dakle u stambenoj zoni, zvona crkve Svetog Srca Isusovog svakog jutra u 6:02 mahnitom zvonjavom u trajanju od 3 minute (90 do 100 udaraca zvona) jačine oko 60 do 70 dB nasilno bude građane. Sanitarna inspekcija kojoj je jedan građanim podnio prijavu traži da žrtva tog bezakonja plati "za trošak službenog mjerenja nivoa buke".

Ovo je još jedan primjer koji nameće pitanje da li su činovnici državne uprave glupi, nepismeni, korumpirani ili imaju naputak da u interesu katoličke Crkve prave budale od građana. Naime, građanin se žali zbog zvonjave u vrijeme kada ona zakonom nije dopuštena, a činovnici plaćeni za provođenje zakona "čuju" da se građanin žali na jačinu buke. Svakome od inspektora može se poželjeti da kad pođu liječniku zbog upale slijepog crijeva dobiju kapi za oči. Možda bi iz toga nešto naučili.

Buka zvonaJedan posjetitelj ove web stranice navodi primjer crkve Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu, Jordanovac 110.

To je, kaže on, nova crkva izgrađena uz staru te ima visok toranj sa zvonom. Zvonjava zvona stare crkve bila je takva da vjeruje kako nije bilo osobe kojoj su ta zvona mogla smetati.
Crkva Bezgrešnog Srca Marijina u Zagrebu, Jordanovac
Međutim, na novi toranj postavljeno je novo, snažnije zvono koje zvoni svaki put kad treba pozvati ljude na misu kao da bi, primijećuje posjetitelj, bez toga vjernici zaboravili kad treba doći. Pored toga zvona se oglašavaju svakih petnaest minuta kako bi se znalo koliko je sati. Zvonjava traje od 7 do 22 sata.

Kaže da je za vrijeme zvonjave nemoguće ispred zgrade razgovarati bez “jakog deranja”, te da se prije zvonilo već od 6 sati ujutro. No zbog žalbi susjeda početak zvonjave je pomaknut na 7 sati.

Posjetitelj živi u stanu svojih roditelja, no kako se uskoro seli, problem što ga stvaraju ovi „susjedi iz Pakla“ više neće biti njegov. Nažalost, kaže on, njegovi se roditelji nikad nisu usudili bilo što poduzeti, jer vide kakvu moć ima Crkva u Hrvatskoj. Soba u kojoj spavaju "gleda" na taj toranj, pa je buka zvonjave takva da im je odlazak na počinak - kaže – najstresniji dio dana.

Poručuje mi da se trebam smatrati sretnim, jer njemu se „Bog oglasi“ svakih petanest minuta (meni u razmacima od po 30 minuta). Najgorim pak smatra to što je zvuk zvona ujutro nemoguće ignorirati jer u 7 sati zvono otkuca ukupuno jedanaest puta!

Crkvena zvonaCrkvs sv. Jurja na ViruZvona crkve sv. Jurja na Viru osim danju zvone po cijelu noć. Svakih pola sata otkucavaju točno vrijeme, tako da nitko tko boravi u njenoj blizini nema dulje od 30 minuta mira. Kako piše Večernji list 17. rujna 2005., umorni i neispavani mještani i turisti se pitaju zašto je potrebno da se zvono tako glasno oglašava svakih pola sata i budi ih tijekom cijele noći.

Pokušaj razgovora jednog susjeda sa Stjepanom Vinkom, župnikom u Viru, kako bi se zvonjava svela u razumne granice urodio je nemilim posljedicama. Na misi za Uskrs prošle godine župnik mu je javno predbacio što je sagradio kuću blizu crkve i optužio ga da želi zabraniti zvonjavu.

Nesretni je susjed angažirao odvjetnika koji se obratio Nadbiskupskom ordinarijat u Zadru. Zbog toga se generalni vikar Ivan Mustać sastao sa župnikom Vinkom i članovima Župnog vijeća te načelnikom općine Vir i njegovim zamjenikom, a zadarski nadbiskup Ivan Prenđa upoznao se i sa Zakonom o zaštiti protiv buke.

Dakle, unatoč posve jasnom zakonu i postojanju državnog tijela zaduženog da ga provodi, o kršenju toga zakona raspravljali su odvjetnici, članovi župnog vijeća, župnik, vikar, načelnik općine i nadbiskup!

Očigledno, nikome od njih nije palo na pamet da se o kršenju zakona ne raspravlja, već ih se poštuje ili ne poštuje. Svojom pak spremnošću da raspravljaju, sudionici ove farse pokazuju da Crkvu smatraju eksteritorijalnom, državom u državi koja se ravna prema vlastitim zakonima čiji pripadnici su iznad zakona što obvezuju građane i pravne osobe u RH.

Klimaks ove pravne skarednosti je u informaciji iz istoga napisa koja kazuje da je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa u listopadu prošle godine donio odluku: "Kucanje sata na zvoniku župne crkve u Viru ograničit će se na vrijeme od 6 do 21 sat. Noću se zvonik neće oglašavati". Premda se, kako je već rečeno, nadbiskup Ivan Prenđa upoznao sa Zakonom o zaštiti protiv buke, on odlučuje da će se zakon i dalje kršiti. Naime, zakon o zaštiti od buke dopušta zvonjavu samo od 7 do 19 sati.

Dok s jedne strane, poput kakvog samovoljnog feudalnog gospodara nadbiskup odlučuje da se građanima uskrati 25 % njihovih zakonom zajamčenih prava na mir i odmor, s druge ga strane neke maglovite slutnje i nedokazane pretpostavke o prisluškivanju klerika inspiriraju ga na elokventan TV pledoaje o svetosti ljudskih prava. Dakle, neka egzistencijalna prava drugih građana nadbiskup Prenđa svojim naredbama sam nemilosrdno krši, a diže glas protiv navodnog, nedokazanog kršenja prava klerika.

O tom primjeru bezočnog licemjerja čovjeka koji bi trebao biti moralni uzor svome duhovnom stadu napisao sam komentar za Novi list. No. kako nije objavljen, dajem ga na uvid ovdje >>

Zvonjava crkveTabloid 24. sata donio je 7.3.2005. vijest pod naslovom Crkve remete javni red i mir u kojem se navodi: "Osim zvona, u nekim zagrebačkim crkvama ovih dana neprestano zvone i telefoni. Gnjevni građani prosvjeduju zbog glasne zvonjave zvona kojom ih njihovi lokalni župnici bude svakog jutra.

- Vjernica sam i redovito idem na misu. Ali to više nije normalno! Moraju li baš već u sedam ujutro početi zvoniti - kaže naša sugovornica koja živi 200 metara od crkve Sv. Mateja u Dugavama, a balkon joj je okrenut na suprotnu stranu. Zbog buke ona već piše pismo koje će poslati Kaptolu i zahtijevati mirniju nedjelju.

Policija dosad protiv crkava nije zaprimila službene prijave za remećenje javnog reda i mira. Građani radije izravno razgovaraju sa župnikom, a to ne mora uvijek biti ugodno.

- Možda nekomu smeta crkva, uznemiruje ga pogled na zvonik - kaže župnik Stjepan Rusan, čija je crkva Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom također dobila pritužbe o predugoj i preglasnoj zvonjavi u 6 sati svakog jutra iako prva misa počinje tek u 7.30 sati.
- Nije istina da je naša crkva glasna. Zašto se ljudi ne žale na glazbu iz kafića? To im ne smeta? Kad budu Dani piva, crkva se gotovo i ne čuje od njihove buke - tvrdi velečasni Stjepan i navodi da zvona zvone po minutu u 6, 12 i 19 sati.

Doznajemo da je prošle godine zvonjava u Španskom ipak skraćena, dvadesetak sekundi. Buka je, naime, bila tolika da je ometala i aktivnosti u crkvi."

Riječi župnika Stjepana Rusana tipične su i po svemu sudeći "mantra" kojom se katolički klerici služe kako bi odgovorili na prigovore zbog protivzakonite crkvene zvonjave. Zamjenom teze da nekome smeta buka crkvenih zvona tezom da mu smeta crkva i da ga "uznemiruje pogled na nju", javnosti šalje poruku koja ima obilježja zakonom o pravima vjerskih zajednica zabranjenog širenje predrasuda prema drugim građanima.

Znajući pak da sanitarna inspekcija, tijelo državne uprave nadležno za provođenje zakona o zaštiti od buke Crkvi tolerira kršenje zakona, župnik bezbrižno izvješćuje javnost koliko ga krši.

ZvonjavaNa web stranici gradonačelnika Zagreba Milana Bandića objavljen je sljedeći vapaj za pomoć:

Postovani, crkva u Primorskoj zvoni od 6 h ujutro do 22 h svakih 15 minuta + poziv na misu! To je za oglušiti! Pa zar ne postoji zakon koji ograničava buku ? POMOZITE!!! Zvonjava koja upozorava na sate nema smisla jer svi u kućama imamo bar 4 pokazatelja vremena - sata!
Hvala na odgovoru, Dubravka Abramović

ZvonjavaCrkva svetog Nikole u Malom Lošinju
više ne ispunjava uvjete da se nađe na ovoj stranici. Polovicom lipnja 2005. skinuta je sa spiska "susjeda iz Pakla". Mahnita zvonjava je svedena u zakonom dopuštene granice, no to se nije dogodilo zbog milosti crkvenog kapelana ili iznenadnog napadaja legalizma lošinjskih klerika, pa ni zbog djelovanja nadležnih državnih tijela. Zvonjavu su zaustavili mediji.

Tijekom jedne rasprave na internetu o samovolji katoličke Crkve i njenom sustavnom kršenju zakona o zaštiti od buke jedan je sudionik spoznao da se spominje crkva čijih zvona je zbog bezobzirnog akustičkog nasilja i sam bio žrtva. Ovo je njegovo svjedočenje:

• Ufff... Ovo me malo zateklo, moram priznat. Cijelo vrijeme se smijem i onda na kraju skužim da je taj lik susjed moje none u Lošinju te da ja ljetujem 5 metara bliže tim zvonima od njega. U tom času stubokom sam se uozbiljio (brijem da je to refleksna reakcija hipotalamusa).
Ta zvona su STRAŠNA! Ne mogu vam opisat koliko je to užasno, kad si na odmoru, ljeto je, sve super i onda, najednom - počne zvonit tako da se trese cijeli stan. Ova iritantna zvona na svaki sat i svakih pola sata još nekako istrpi čovjek jer radi samo jedno zvono (nije ni to najugodnije kad se zavališ ubit oko poslije ručka, ali je podnošljivo), ali kad počnu zvonit sva 4, u trajanju od 10 minuta, u 7:45 ujutro na 10 metara zračne udaljenosti (stan na 2. katu je točno u visini zvona) ....brrrr. Strašno.
Druga je stvar što ti popovi stvarno nemaju obzira. U najbližoj okolici te crkve su uglavnom ljudi u mirovini i iz iskustva znam da cijene svoj osobni mir i poštuju minimum kućnog reda - onaj o tišini između 14 i 17h. Ako je netko bio u Londonu zasiguno je primijetio da u neposrednoj blizini Big Bena ne stanuje nitko. A i kad bi usporedili zvonjavu Big Bena i buku londonskih ulica razlika bi bila puno manja nego kad bi uspoređivali mirno srpanjsko jutro u primorskom gradicu i 4 brončana zvona na udaljenosti od 10 metara.
Često sam maštao da se pop objesio pa da zato toliko zvoni... :)
Pokušajte se zamislit u situaciji da ste uspjeli skupit 2 tjedna godišnjeg i želite se ODMORIT i dugo spavat, a da vam svaki dan od 7-22 četiri zvona nabijaju kraj glave. S druge strane, ovaj post je dokaz koliko ta zvona iritiraju ta dva tjedna koja sam dolje ljeti. Ne želim zamišljati kako to izgleda tijekom čitave godine.
buka Sv. Jeronima
ZvonjavaPosjetitelj iz Zagreba ostavio je komentar s naslovom
'Oću spavat!:

"Ovo je jedan fenomen koji je sudeći po onome što su sve ljudi pokušavali normalnim putem, izgleda bez huliganskih metoda nemoguće riješiti. Imam isti problem, ovdje u Zagrebu u Maksimiru sa crkvom Sv. Jeronima u kojoj se doslovno iživljavaju sa zvonjenjem koje traje u prosjeku i više od 5 minuta. Najbolje je što sam ja udaljen zračne linije čak 600-tinjak metara, ali to ipak znači da svaku nedjelju ne mogu imati ujutro otvorene prozore.
Naravno, nemam vremena okupljati stanare da potpisuju peticiju, ali bih vrlo rado riješio tu bahatost crkve.
Usput, ja sam katolik, ali te srednjevjekovne pozivke na misu su stvarno teroriziranje na očigled svih....
Imaš moju punu podršku." Svoje svjedočenje posjetitelj je naglasio navodeći e-mail adresu sugestivnog naziva teror@bukom.hr.

Crkvena zvonjava kao buka
Ustav RH
Zakon o zaštiti od buke
Rješenje Ustavnog suda
Zakon o sanitarnoj inspekciji
Zakon o vjerskim zajednicama
Ugovor s Vatikanom
Odjeci u medijima
Nemoguća misija, gotovo FAQ
Zvona, kratka povijest
Crkva & država
Rasprava na hr.alt.trash
 
Komentari
mail: ad@adacta.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na pažnju ministarstvu i županiji Žalba ministarstvu Prosvjed državnoj upravi Tužba upravnom sudu