Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj

Mali Lošinj, Vladimira Gortana 35, Croatia


ANDRO VID MIHIČIĆ, doktor znanosti, pisatelj, pesnik, umetnostni zgodovinar in redni profesor na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu, se je rodil 26. marca 1896 v Belem na otoku Cresu in je umrl 26. januarja 1992. v Malem Lošinju.

Objavil je knjige O kiparju Dujmu Peniću (pariz, 1930), Sonde in Stopinje v prahu (Beli, 1988), ter kasneje, 1990 in 1991, še dve deli: Trkanje na vratih skrivnosti in Prividi in slutnje.

Konec leta 1988 svojo dragoceno umetniško zbirko, ki šteje 87 umetnin, med katerimi se posebej odlikujejo dela Kršinića, Vidovića, Augustinčića, Radauša, Kerdića, Krstulovića, Bošnjaka, Janeša, Meštrovića, Motike, Aralice, Filakovca, Mujadžića, V. Paraća in drugih, skupaj z svojimi rokopisi, zapustil je rojstnemu kraju. Prva razstava te zbirke je bila pripravljena in predstavljena javnosti že 1993. Danes, ko se celokupni projekt “Umetniških zbirk Malega Lošinja” dokončuje in je minilo skoraj celih 10 let od Mihičićevega veličastnega dejanja donacije, zbirka bo, v nekoliko spremenjeni postavitvi, spet razstavljena, tokrat, upamo, za zmeraj.