Bullet1.gif (122 bytes)  Arheološka zbirka OsorZgodovina te zbirke pred njeno uradno otvoritvijo je dolga in zanimiva. Zbirka sestoji iz nekaj privatnih zbirk, ki so se sčasoma zlile v eno, Arheološko zbirko Osor. Tvorijo jo kamniti spoliji, ki jih je v 18. stoletju zbiral osorski škof Dinaričić, arheološka zbirka družine Solis z začetka 20. stoletja in privatna zbirka osorskega nadžupnika Ivana Kvirina Bolmarčića, katerega zaradi njegove zbiralne in raziskovalne dejavnosti v Osorju od 1868 do 1881 imamo tudi za ustanovitelja te zbirke. Leta 1989, ob proslavi 100. obletnice Arheološke zbirke Osor, v Loggi je bilo v znak zahvale za vse narejeno postavljeno njegovo poprsje. 1889 Bolmarčićeva zbirka prehaja v last tedanje obštine Osor in je uradno odprta za javnost.

Sama zbirka se nahaja v bivših prostorih Mestne hiže. Del lapidarija je vzidan v mestni loggi. Depot se nahaja v mestnem zaporu.

Lapidarij v Loggi vsebuje rimske napise, arhitekturne kamnite okrase, renesančne napise in renesančni nadvratnik z grbom.

V prvem nadstropju bivše mestne hiže je razstavljena postavitev, ki predstavlja izbor med anitičnim materialom, najdenim v Osorju. Večinoma gre za material iz Bolmarčoćevih izkopavanj iz nekropole na lošinjski strani Kavuade. Večina razstavljenega materiala datira iz 1. in 2. stoletja našega štetja, oziroma časa zgodnjega rimskega cesarstva. Na temelju tega materiala se lahko predstavljamo vsakdanje življenje v Osorju v tem času. Večji del razstavljenega materiala predstavlja uvoz s skoraj vseh strani tedaj znanega antičnega sveta in obenem posredno priča o osorskih trgovskih in pomorskih zvezah in njegovem pomenu v antiki.

Zbirka obsega tudi drugi dragoceni, tako predzgodovinski kot tudi zgodnje krščanski in srednjeveški arheološki material, ki, vendar, zaradi strokovne in restavratorske obdelave za zdaj ni razstavljen za obiskovalce.

Osor.jpg (24761 bytes)

Osor1.jpg (26072 bytes)

Osor3.jpg (45629 bytes)