Kikić zvona crkva

Datum objave: 15.7.2005   Rubrika: Otoci

LEA STIPANIĆ, MALI LOŠINJ: »CRKVENA ZVONA PARAJU IM UŠI« (4)
Kikić juriša na crkvena zvona


U Malom Lošinju napadnute su vjerske slobode građana vjernika-katolika. Tko o čemu, a Kikić o zvonima i zvonjavi! Juriša na crkvena zvona i zvonjavu kao Don Kihot na vjetrenjače. Pa, zaboga, dvije tisuće godina po cijelom svijetu zvone crkvena zvona! Lijevaju se nova, veća i jača, primjenjuje se nova tehnika na svemu, pa tako i na zvonima i zvonjavi. Gospodin Kikić diže uzbunu zbog zvona na crkvi sv. Nikole, koja ovdje stoji i zvoni već 200 godina. Ta crkva imala je svoj posjed koji joj je poslije II. svjetskog rata otet, da bi na njemu bile sagrađene stambene zgrade i ta zgrada u kojoj stanuje gospodin Kikić koja je bila useljena prije tridesetak godina. I tada se je, u toj zgradi, našao jedan građanin kojemu je smetalo crkveno zvono pa je sakupljao potpise Lošinjana ne bi li ga ugasio. No nije uspio.
    Kikić kaže da zvona smetaju brojnim turistima na Lošinju pa zato izbjegavaju boravak na malološinjskoj rivijeri. Znamo da u Mali Lošinj dolaze gosti iz cijeloga svijeta, svi oni imaju svoje crkve i svoja zvona. Ali nemaju g. Kikića! Da im zvonjava ne smeta dokazuju svojom nazočnošću na svetim misama kako nedjeljom tako i radnim danima.
    Šteta što je počeo svoj pohod na zvona u Malom Lošinju. Ona su tako mala i tiha u odnosu na zvona crkava i katedrala u svijetu, gotovo zanemariva. Mnogo bi veći uspjeh postigao da se okomio na zagrebačku katedralu ili recimo, zašto ne, na Baziliku svetog Petra u Rimu. Svi bi ga čuli i počeli razmišljati i razgovarati o njegovom problemu. Na kraju moram reći da lošinjska zvona, ona koja otkucavaju sate i ona koja pozivaju na euharistiju, imaju usklađen milozvučan tonalitet, koji godi uhu svakog normalnog čovjeka, slobodna duha i čiste savjesti, te otvorena srca puna ljubavi. Ne smetaju već stvaraju ugodu i nadahnuće u promicanju vjere, miroljubivosti i prijateljstva, reagira Lea Stipanić iz Malog Lošinja.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr