Lošinj Bozanić zvona  

Datum objave: 30.7.2005   Rubrika: Pogled

POLEMIKA OKO ZVONJAVE CRKVENIH ZVONA U MALOM LOŠINJU POKAZUJE ŽELJU CRKVENIH LJUDI ZA IZUZEĆEM OD ZAKONA
kome zvone lošinjska zvona

Slavni Ernest Hemingway u svom glasovitom romanu podsjeća čitatelje da zvona zvone svakomu, posebno u ratnom stanju... A u Malom Lošinju se vodi stanoviti rat, žestoka polemika: poštivati članak 17. Zakona o zaštiti od buke smanjenjem nepotrebne zvonjave perifernih zvona, što tamošnji predstavnici ove jadne i nagluhe države mjesecima izbjegavaju činiti, ili popustiti katoličkim dogmatima, bilo da su klerici ili laici, koji traže, ma koliko to smiješno bilo, čak i od kardinala Bozanića, da se oglasi oko ovog spora

piše drago pilsel

Lošinjska zvona zvone »na mrtvo« jer tamo kao da je umrla pravna država Novi list, a i Vjesnik, mjesta su zanimljive i vrlo poučne polemike što pokazuje da je pravna država samo nešto o čemu mašta novinar Feral Tribunea Drago Hedl, nadajući se da će ubojstva osječkih Srba konačno biti rasvijetljena, predsjednik Stjepan Mesić, koji ne prestaje upozoravati na potrebu njezina jačanja identificiranjem i kažnjavanjem počinitelja zločina kako bi se izbjegao fenomen kolektivne viktimizacije, ili moje malenkosti kad godinama traži od Katoličke crkve da se ponaša moralno – evanđeoski, da joj se ne bi događale svinjarije poput one koju joj priređuju likovi poput Jelene Brajše.
   
obazrivi zakonodavac

Novi list je izvijestio o buci koju stvaraju zvona crkve sv. Nikole u Malom Lošinju kao i to da je zatražena zaštita nadležnih službi. Učinio je to mještanin Tomislav Kikić, pozivajući se na odluku Ustavnog suda od 22. prosinca 2004. To je tijelo, naime, ustanovilo da se ograničenjem zvonjave zvona ne remete vjerske slobode, a što tvrde oni koji se ne slažu s gospodinom Kikićem te ga u polemici napadaju svakojakim epitetima, da je komunjara koja mrzi Crkvu, ne poštuje tradiciju, i slično. Podsjetimo se: Ustavni je sud utvrdio da se ograničenjem zvučnog
    oglašavanja zvonima ili elektroakustičkim uređajima u vremenu od 19 sati navečer do 7 sati ujutro ne remeti Ustavom zajamčeno pravo vjerskih zajednica na slobodno i javno obavljanje vjerskih obreda i odbio prijedlog da se ukine ta odredba Zakona o zaštiti od buke.
    Osporenom odredbom je, po mišljenju suda, ograničena sloboda obavljanja vjerskih obreda u samo jednom segmentu, ali da je zakonodavac to učinio opravdano zbog zaštite od buke u noćnim satima. Zakonodavac je pritom bio obazriv jer to ograničenje ne vrijedi u dane blagdana.
   
sustavno kršen zakon

Ustavno pravo na slobodan vjerski obred nije apsolutno, ono se može sukladno Ustavu zakonom ograničiti. Ograničenje upotrebe crkvenih zvona, po mišljenju suda, razmjerno je naravi potrebe zbog koje je pripisano i stoga nije protustavno. Oglasio se, naravno, i lošinjski župnik Anton Bozanić koji je reagirao, pored ostalog, i tvrdnjom kako se zvonjavom ne krši zakon, te da satni mehanizam ne otkucava u vremenu od 19 do 7 ujutro. Istina je, međutim, drukčija: zvonjava s tornja crkve sv. Nikole započinje u 7 sati u skladu s člankom 17. zakona o zaštiti od buke, ali to je istina samo za razdoblje od četvrtka 16. lipnja 2005. do danas. Tijekom osam mjeseci prije tog prijelomnog dana zvonjava je započinjala u 6 sati. No nije istina da je završavala u 19 sati. Protivno istom članku spomenutog zakona, zvonjava završava iza toga vremena. Do 16. lipnja, tijekom osam mjeseci, zakon se sustavno i redovito kršio zvonjavom do 22 sata.
    Najzanimljivi dio polemike jest onaj u kojem se traži očitovanje predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, kardinala Josipa Bozanića! Inače, župnik se oglasio teorijom, zapravo, ultimativnim oblikom komunikacije kako je umjesto pozivanja medija i komunikacije preko novina, trebalo razgovarati s crkvenim Vijećem, baš (kako dobro primjećuje Kikić), kako se za vrijeme tzv. komunističkog mraka o poštovanju i zaobilaženju zakona običavalo dogovarati po komitetima. Za razliku od titoističke, u pravnoj se državi o poštovanju zakona ne pregovara. Ali, badava. U Hrvatskoj to ne ide tako. Ako crkveno (župsko) Vijeće uistinu ima moć odlučivanja o poštovanju i derogiranju zakona koje je donio Sabor (na što ukazuje i neobično postupanje Državne uprave po opetovanim predstavkama građanina Kikića), tada svi mi obični smrtnici imamo problem s razumijevanjem pravog stanja ustavno-pravnog poretka ove države, jer živimo u iluziji da nam je država pravna i laička.
   
kardinalov brat

Slavni Ernest Hemingway u svom glasovitom romanu podsjeća čitatelje da zvona zvone svakomu, posebno u ratnom stanju. A u Malom Lošinju se vodi stanoviti rat, žestoka polemika, oko toga da li poštivati članak 17. Zakona o zaštiti od buke smanjenjem nepotrebne zvonjave perifernih zvona, što tamošnji predstavnici ove jadne i nagluhe države, mjesecima izbjegavaju činiti, ili popustiti katoličkim dogmatima, bilo da su klerici ili laici, a koji traže, ma koliko to smiješno bilo, čak i od kardinala Bozanića, da se oglasi oko ovoga spora. Ne shvaća se, naime, da je time spor prestao biti samo lokalnom temom. Traži se da se nametne volja župnika Antona Bozanića (kardinalov brat).To jest, da se, kako dobro primjećuje mještanin Tomislav Kikić, koji je pokrenuo polemiku i traži poštivanje zakona, u stvari, da se naša nominalno laička država zapravo legitimira kao država u kojoj će predsjednik Biskupske konferencije odlučiti hoće li se poštivati pravni poredak zemlje ili će to biti prepušteno samovolji koja nastaje kada državni dužnosnici vladanje prepuštaju svećenicima kao tajnim partnerima i pravim gazdama života u malom mjestu. A budući je tako, lošinjska zvona zvone »na mrtvo« jer tamo kao da je umrla pravna država.

© Copyright 2002 NOVI LIST d.d. Sva prava pridržana.
Engine design by
www.netcom.hr