zvona zvonjava buka

Kome zvone zvona?

Priča iz zone sumraka

 
Objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji
Apaurinom protiv crkvene zvonjave

Kako javlja Siniša Pavić (SD 27. listopada), stanari zagrebačke četvri Travno strahuju da bi ih nakon izgradnje crkve mogla buditi crkvena zvonjava. Njihov strah je posve opravdan. Kad na travnjaku po kojem je četvrt dobila ime iznikne crkva, na prilazima četvrti moći će istaknuti danteovske natpise s upozorenjem ”Vi koji ulazite, ostavite svaku nadu da ćete živjeti u miru”. Evo zašto.

Gdjegod u Hrvatskoj je katolička crkva opremljena elektronički upravljanim zvonima, javni i privatni prostor obilježen je akustičkim oblikom simbola katoličke vjere – crkvenom zvonjavom. Zakon o zaštiti od buke to zbog poštovanja ustavom zajamčenih prava vjernika dopušta, ali samo u razdoblju od 7 do 19 sati, u dane vjerskih blagdana i van tog vremena. Međutim, unatoč posve jasnim i nedvosmislenim odredbama, ova se odredba sustavno krši, pa crkvena zvonjava mahom započinje u 6, a završava nakon 19 sati. Kad se tome doda odbrojavanje vremena, koje usput rečeno nema vjerski karakter, otkucavanjem svakih 15 ili 30 minuta po cijeli dan, a ponegdje i po svu noć, postaje jasno da je mnogim građanima crkva neželjen susjed zbog štete koju im nanosi stvaranjem buke.

Dakako, poneki se građanin požali na ovu torturu, no unatoč pravnom okviru i postojanju državnih službi plaćenih za razrješavanje konflikata, upušta se u nemoguću misiju. Protiv tog flagrantnog kršenja zakona nema pravnog lijeka, pa u svojoj poslanici Splićanima katedralni župnik Zdenko Bralić u Slobodnoj Dalmaciji 28. srpnja cinički nudi medicinski: ”Komu smetaju zvona, neka popije tabletu!”. Malološinjski župnik Anton Bozanić putem Novog lista 18. lipnja zahtijeva da se, valjda u duhu Titovog naputka da se zakona ne treba držati kao pijan plota, o kršenju zakona raspravlja pred crkvenim vijećem. Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa pak poput kakvog feudalnog suverena odriješito odlučuje da će u korist interesa svoje Crkve građanima Vira oduzeti 25 % njihovih ustavom zajamčenih prava. Naime, prema pisanju Večernjeg lista od 17. rujna 2005. na žalbu jednog stanovnika Vira da zbog mahnite crkvene zvonjave živi bez odmora i sna, nadbiskup Prenđa se, piše ovaj list, upoznao sa zakonom o zaštiti od buke. Kad se upoznao i valjda saznao da zakon zvonjavu dopušta samo u razdoblju od 7 do 19 sati, donio je odluku koja zaslužuje počasno mjesto na rang listi hrvatskih pravnih skarednosti. Odlučio je, citiram: "Kucanje sata na zvoniku župne crkve u Viru ograničit će se na vrijeme od 6 do 21 sat. Noću se zvonik neće oglašavati".

Ovi primjeri iz medija nedvojbeno kazuju da su crkveni dužnosnici odlučni u namjeri da krše ustavom i zakonom zajamčeno pravo građana na mir i odmor, a odlučujući o granicama u kojima će to činiti uzurpiraju zakonodavne ovlasti i stavljaju se iznad pravnog sustava RH. Nameće se zaključak da protuzakonita crkvena zvonjava diljem Hrvatske nije eksces pojedinih klerika već svojevrsna zavjera. Očito je da u tom bezobrazluku ima sustava, a nasilje nad građanima sustavnu potporu.

Upitamo li se kako je moguće da se unatoč ustavnoj odredbi o jednakosti pred zakonom katolička Crkva bahato stavlja iznad zakona, odgovor ćemo naći dijelom u neradu i nemaru, dijelom u oportunizmu i konformizmu, neukosti ili zatucanost, a možda i korumpiranosti činovnika državne uprave zaduženih za poslove sanitarne inspekcije i provođenje zakona o zaštiti od buke. Naime, kad Šani Samardžić, voditelj odsjeka te službe u istarskoj županiji javno putem Glasa Istre 13. kolovoza s indignacijom odbija i samu pomisao da se zbog crkvene zvonjave primijeni zakon o zaštiti od buke, postaje jasno kako završavaju žalbe građana: nestaju u crnim rupama birokracije i zoni sumraka pravne države.

Stoga, kad im se pred prozorima stanova uzdigne crkva, žitelji naselja Travno uistinu mogu ostaviti svaku nadu da će u svojim domovima spavati bez tableta.

Tomislav Kikić
Mali Lošinj

Crkvena zvonjava kao buka
Ustav RH
Zakon o zaštiti od buke
Rješenje Ustavnog suda
Zakon o sanitarnoj inspekciji
Zakon o vjerskim zajednicama
Ugovor s Vatikanom
Odjeci u medijima
Nemoguća misija, gotovo FAQ
Susjedi iz Pakla
Zvona, kratka povijest
Crkva & država
 
ad@adacta.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap