buka crkva zvonjava

Kome zvone zvona?

Priča iz zone sumraka

 

Pobrkao vjeru i znanje

Ovih se dana Mihovil Udovičić iz Stuttgarta u pismima Vjesniku čudom čudi grijesima mišljenja nekih Hrvatica i Hrvata. Očito vjernik, pa poput Tertulijana vjeruje samo u besmisleno, razumne postupke i mišljenja utemeljene na znanju ne može shvatiti.

Brkajući tako vjeru i znanje, odgovor neke književnice na anketno pitanje o nepoželjnim knjigama proglašava jedinstvenim slučajem u povijesti, jer je pet puta navela Bibliju. On u to vjeruje jer je apsurdno, no da se oslonio na znanje tu besmislicu ne bi napisao. Naime, opravdano ili ne, o Bibliji kao zbirci izlika za ropstvo, okrutno potčinjavanje žena, rasizam, netoleranciju, vjerske ratove, progone heretika i osude znanosti napisano je više "strašnih sudova" nego o Hitlerovom projektu vladavine nadčovjeka "Mein Kampf" ili Manifestu komunističke partije.

U vezi pak s mojim napisom od 5. srpnja ("Država kojom vladaju i svećenici") vrijednim svoga beskrajnog čuđenja ("Smetaju mu crkvena zvona, nevjerojatno!") smatra samo to što mi smetaju crkvena zvona. A upravo to nije istina. Naime, ne smeta mi crkvena zvonjava po sebi, već samo kad je izvan zakonom dopuštenog vremena pa se njome krši zakon i uz protuzakonitu dozvolu državnih tijela zadire u moja prava. No, zauzimajući vjernički stav, vjerujući samo ako je apsurdno, g. Udovičić se iščuđava što unatoč lirici, šlagerima i narodnim pjesmama zvonjavu u nedopušteno vrijeme smatram bukom, a anakronično otkucavanje točnog vremena torturom.

Kad bi se poslužio sredstvima racionalnog mišljenja gospodin bi spoznao da se crkvena zvonjava ne spominje samo u lirici kao nešto ugodno i romantično, već i u zakonu o zaštiti od buke kao uzročnik ometanja "mira i odmora ljudi u zatvorenim ili otvorenim boravišnim prostorima". Dakle, unatoč šlagerima, fizikalne i medicinske činjenice crkvenu zvonjavu zakonski izjednačuju sa bjesomučnim nabijanjem bubnjeva nekog rock sastava i treštanjem pneumatskih bušilica. Uostalom, o razornim posljedicama buke pričom o sudbini grada Jerihona piše i "knjiga nad knjigama", Biblija.

Tomislav Kikić
Mali Lošinj

Objavljeno u Vjesniku, skraćeno

 
Crkvena zvonjava kao buka
Ustav RH
Zakon o zaštiti od buke
Rješenje Ustavnog suda
Zakon o sanitarnoj inspekciji
Zakon o vjerskim zajednicama
Ugovor s Vatikanom
Odjeci u medijima
Nemoguća misija, gotovo FAQ
Susjedi iz Pakla
Zvona, kratka povijest
 
ad@adacta.org