buka crkva zvonjava

Kome zvone zvona?

Priča iz zone sumraka

 
Objavljeno u Vjesniku, skraćeno Javne ustanove kao hramovi

Ovih je dana Vjesnik postao poprištem žestoke kampanje za oživotvorenje poziva čelnika katoličke Crkve na javno isticanje križeva u javnim ustanovama. Sa stranica rubrike Otvoreno neki građani zahtijevaju da svi građani svoje poslove sa javnim tijelima obavljaju pod okriljem simbola njihove vjere. Neki među nama žele nas sve primorati da u državi koja se deklarira kao svjetovna, pa bi Crkva trebala biti odvojena od države, javne ustanove doživljavamo kao ispostave hramova njihove religije.

Tako bi se prema zamisli Damira Borovčaka (Vjesnik 29. kolovoza) nastava u školama i na fakultetima odvijala pod znakom križa, suci bi pod njim donosili presude, policija ispitivala osumnjičenike, a državna bi uprava neposrednu provedbu zakona obavljala pod znakom u kojem je jedan rimski imperator svojedobno pobijedio svoje protivnike. Ukratko, slovu zakona želi se nametnuti duh kojeg ne predviđa ustav i tako izigrati osnovne odredbe ugovora između građana i njihove države. Javnim službenicima – od sudaca do komunalnih redara – želi se dati oruđe kojim bi bez zazora od javnosti mogli nesmetano donositi presude, rješenja, odluke i druge upravne i pravne akte kojima se pogoduje ”dobrim katolicima”, ”pripadnicima obitelji društveno prihvatljiva ponašanja” i samoj katoličkoj Crkvi.

Ostvare li se zamisli Damira Borovčaka i drugih zagovornika braka između države i Crkve, bit će to samo legalizacija već postojećeg konkubinata. Povezanost sa državom Crkva svakodnevno demonstrira diljem Hrvatske, štoviše stavlja je doslovno na velika zvona. Naime, unatoč zakonu o zaštiti od buke koji crkvenu zvonjavu dopušta u razdoblju od 7 do 19 sati, nema te sanitarne inspekcije koja bi se umiješala u vlastiti posao i izrekla posve zakonitu zabranu. I bez zakonom nametnutih ili dopuštenih križeva u svojim uredima državna uprava sustavno derogira zakon, ignorira rješenje ustavnog suda kojim je potvrđeno da je za zvučno demonstriranje vjere posve dovoljno 12 sati dnevno, a žalbe građana na rješavanje proslijeđuje biskupskoj konferenciji!

Ovaj primjer pokazuje da smo praksom državne uprave već podvrgnuti ne samo legalnim oblicima vlasti, već i nezakonitoj vlasti crkvenih tijela te da o uvjetima našega života odlučuju oni koje nismo za to birali. U iščekivanju ozakonjenja križeva u svojim uredima državna uprava potkopava ustavno-pravni poredak, iskrivljuje smisao izbora, izigrava građane, krši ustavnu odredbu o jednakosti pred zakonom i faktički ukida demokraciju. Naime, u demokratskim državama o uvjetima života građana odlučuju oni koje birači za to neposredno ili posredno izaberu, a u nedemokratskim odlučuje netko koga nisu sami izabrali. Tako negdje odlučuju ajatolasi, u nas – voljom državne uprave - katolički biskupi. Hrvatsku su vlast izabrali svi građani na temelju ustavnog prava, dok crkvena tijela biraju neki građani prema kanonskom pravu. Voljom državne uprave prvenstvo je dato kanonskom ispred građanskog prava, pa tijelo koje biraju neki građani vlada svim građanima Hrvatske. Barem kad je riječ o crkvenoj zvonjavi, zvučnom ekvivalentu isticanja križeva.

Tomislav Kikić
Mali Lošinj

 
Crkvena zvonjava kao buka
Ustav RH
Zakon o zaštiti od buke
Rješenje Ustavnog suda
Zakon o sanitarnoj inspekciji
Zakon o vjerskim zajednicama
Ugovor s Vatikanom
Odjeci u medijima
Nemoguća misija, gotovo FAQ
Susjedi iz Pakla
Zvona, kratka povijest
 
ad@adacta.org

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemap